Clatite Banatene

Cele mai bune clatite le-am mancat in Timisoara, acum multi ani, alaturi de sotul meu – Clatite Banatene. O adevarata placere, sunt pufoase, dulci, cremoase, o combinatie excelenta.
Nu-mi venea sa cred ca pana la acea varsta nu am gustat aceste clatite, eu care sunt un fan al clatitelor. Oricum, universul a avut grija si fiindca am langa mine un alt iubitor de clatite banatene, reteta a fost incercata de mai multe ori in propria bucatarie.

Ingrediente:
12 foi de clatite pufoase dupa reteta favorita;
300 grame branza de vaci;
5 oua;
2 plicuri de zahar vanilat;
300 grame smantana dulce;
200-250 grame zahar ( dupa gust, poate fi si brun);
Coaja rasa de la o lamaie;
O mana plina de stafide care au fost lasate la inmuiat inainte;
Esenta de vanilie;
Praf de sare;
20-30 grame unt;

Mod de pregatire:
Se pregateste umplutura pentru clatite din: branza, un ou, coaja de lamaie, 50 grame de zahar, stafide, un plic de zahar vanilat.
Clatitele se vor umple cu acest amestec si se vor imapcheta ca si sarmalele pentru a fi siguri ca nu se vor desface la cuptor.

Separat se pregateste sosul de smantana: cele 4 oua se separa, galbenusurile se amesteca cu 80 grame de zahar, putina coaja de lamaie, zahar vanilat si toata smantana. Se omigenizeaza si se lasa deoparte.
Un vas termorezistent se va unge cu unt. Eu folosesc oala din lut, cea mare de sarmale, avem nevoie de cantitate :). Se poate face si portii mai mici, cate 2 clatite. Pentru invitati este ideala oala cea mare.
Vasul se unge cu unt si se aseaza clatitele umplute. Printre ele se presara fulgi de unt si se toarna peste sosul din oua si smantana.
Se pun la cuptor la 180 grade.
In timp ce se coc, pregatim bezeaua: albusurile cu putina sare si impreuna cu zaharul ramas se bat bine pana se obtine un amestec omogen lucios.
Cand clatitele sunt aproape gata, sosul de smantana s-a ingrosat, turnam peste compozitia de bezea. Mai lasam cateva minute pana bezeau se face aurie.
Oricate as face, pana a doua zi nu mai ramane nimic.
“O minunatie delicioasa!”:)

Dana Predu