De ce sarbatorile ne obosesc?

Ne bucuram ca avem evenimente de sarbatorit, ne bucuram ca primim libere de la stat si tot noi ne plangem ca suntem din nou obositi si lipsiti de energie dupa ce totul a trecut. Cum vine asta?

M-am intors la serviciu dupa Sarbatoarea de Paste in care am avut cu totii, legal si de drept, ziua de Luni libera. Ma asteptam sa gasesc zambete, energie pozitiva, povesti insotite de poze hazlii, in schimb am gasit zambete sterse, ochi incercanati si raspunsuri: “sunt foarte obosita”; “am mancat foarte mult”; “intr-o zi am fost la patru mese”; “am alergat intre familii”; “mi-am pierdut ritmul”.
Vi se par cunoscute aceste raspunsuri care vin ca un bulgare mare de zapada ce se tot mareste pe masura ce intalnesti mai multe persoane?

Din punctul meu de vedere, sarbatorile ar trebui sa ne incarce bateriile si sa ne reaminteasca ca familia este foarte importanta indiferent de orice.

Alergam fara oprire cateva zile inainte de sarbatori, cumparam mancare cat pentru un sat intreg, gatim mai mult decat putem consuma, facem curatenie mai ceva decat intr-un spital, si cand vine ziua cea mare sa petrecem timp de calitate in familie…suntem obositi si nu apreciem clipa, mintea este la urmatorul fel de mancare pe care il vom servi invitatilor.

Putem schimba tot acest proces complex de tortura proprie, asa este, ne torturam singuri.
Sarbatorile tematice au un alt scop. Ar trebui sa ne indreptam mai mult catre noi, catre natura, catre universul de care apartinem cu totii.
Am putea chiar sa meditam in loc sa pierdem o ora la coada de la macelarie.
Sunt convinsa ca am fi mai multumiti si mai motivati sa facem lucruri de calitate pentru noi toti.

Cand simt ca m-am indepartat de clipa de ACUM, cand simt ca am fost prinsa in bulgarele de zapada care se mareste, meditez si il ascult pe Eckhart Tolle.

Sper ca la urmatoarea Sarbatoare sa renuntam la a ne tortura singuri.

Dana Predu