Despre dansul in cuplu si evenimentele care apar


Sambata am reusit sa ma strecor de langa bebelusa si sa particip la evenimentul “Ce spun eu si ce auzi tu?” sustinut de Gáspár György.

Am gasit inca de la inscrieri o atmosfera calda, prietenoasa, cu muzica de fundal pe sufletul meu…Felicitari organizatorilor Pagina de psihologie si Mozaic Media!
M-am bucurat ca am fost recunoscuta ca Zana Buna din spectacolele Juxi Magic desi eram de data aceasta in rolul de femeie, sotie, jumatatea dintr-un cuplu, dornica sa afle ceva nou si sa puna in aplicare.

L-am zarit pe Gáspár György inca din primele secunde de la aparitie dar a fost rapid invaluit de doamne, domnisoare pentru poze 🙂

Alice Nastase Buciuta a deschis evenimentul si in mai putin de 5 minute a incercat sa se apropie de noi, transmitandu-ne ca “suntem responsabili pentru propria fericire”.

Am plecat cu mai multe idei de la eveniment, bune de aplicat in viata de cuplu. Nimic nu se construieste fara rabdare si munca multa. Daca visati cu ochii deschisi, sa stiti ca si cuplurile fericite se cearta, au episoade cu suficiente conflicte. Diferenta intre cuplurile fericite si cele dezastru consta in modul in care se cearta, in cum se cearta si ce aplica dupa acel conflict atunci cand se repeta.
– Mi s-a confirmat informatia ca intr-un cuplu, partenerii vin cu un bagaj de probleme vechi, unele mostenite de la familia de origine;
– Majoritatea problemelor intr-un cuplu sunt nerezolvabile dar asta nu inseamna ca le ignoram. (69% sunt probleme nerezolvabile)
– Cuplurile fericite se cearta cu cap. Adica partenerii se transforma pe rand, devin “nebuni” pe rand. Pentru a nu fi aruncat in vartej, in astfel de perioade te poti gandi ca cel de langa tine sufera cu adevarat si acela este strigatul lui de ajutor.
– Gáspár György ne-a explicat in detaliu care sunt “Cei 4 calareti ai apocalipsei”, distrugatori ai cuplurilor. Am realizat ca i-am folosit pe toti patru in experientele mele mai vechi ca parte din cuplu: critica, defensiva, dispretul si blocajele in comunicare.

Mi-am notat ca dispretul poate fi inlocuit in cuplu cu lauda, aprecierea & umanitatea.

Pentru a rezolva blocajul in comunicare este importanta strategia de auto-linistire iar aici fiecare are varianta personala (exercitiu de respiratie, de imaginatie, folosirea muzicii, etc). Dar cel mai important este feedback-ul. Partenerul are nevoie de feedback pentru a schimba ceva.

“Conflictele fac parte din povestea numita relatie, sunt inevitabile. Insa, gestionarea acestora este o abilitate care tine de inteligenta noastra relationala”  Gáspár György.

Ar fi mult mai multa informatie de mentionat dar cine stie, poate se va mai repeta tema evenimentului pentru a beneficia cat mai multe cupluri de experienta lui Gáspár György.

Oare cati pasi de dans face un cuplu intr-o viata? Eu cred ca nu cantitatea este importanta ci calitatea si numarul momentelor unice.

Pana la urmatorul eveniment dedicat cuplurilor, va invit sa lecturati cateva articole ale altor bloggerite care au fost acolo. Veti regasi alte informatii care le-au atras atentia.

Raluca Loteanu: Anatomia relatiilor de cuplu si solutii pentru provocarile vietii in doi

Miruna Ioani: Viata in cuplu: daca vrei sa fii fericit, renunta la perfectiune

Mamica Urbana: De ce se cearta cuplurile? Cuplurile fericite vs cuplurile nefericite

 

img_0953

img_0954

 

Dana Predu