Cand suntem in luna lui Mos Craciun ma prinde dragul de a incerca tot felul de retete de turta dulce. Anul acesta, am un ajutor de nadejde, doua manute mici care sunt dornice sa se joace in faina – asa numita “fafa”.
In cautarile mele pe internet am gasit reteta de mai jos si am incercat-o nu o data, de doua ori, ci de mai multe ori, tavi peste tavi si de fiecare data mi-a reusit. Turta dulce iese gustoasa si pufoasa, doar ca nu a ramas mai mult de doua zile in casa.
Ingrediente pentru turta dulce:– 260g zahar brun ( se poate folosi si alb);
– 480 g faina, impartita in 150g + 330g;
– 125 ml apa;
– un ou;
– 50 grame unt;
– 1/2 bicarbonat de sodiu;
– praf de sare;
– amestec condimente (2lingurite scortisoara, cate 1/2 lingurita de cuisoare, nucsoara, ghimbir ras) – in functie de preferinta
Ingrediente pentru glazura:
– un albus de ou;
– 100g zahar pudra;
– 2 linguri de apa fierbinte;
Inainte de toate se face un siropdin zahar, apa, condimente. Se topesc doua lunguri de zahar (eu folosesc zahar brun) peste care se adauga 125 ml apa si se amesteca pana se topeste zaharul caramelizat. Apoi se adauga 250 g zahar (ies suficient de dulci cu aceasta cantitate) si se amesteca pana la dizolvare, doua lingurite scortisoara, 1/2 lingurita cuisoare, 1/2 lingurita ghimbir ras (sau in functie de gustul vostru).
Se amesteca cateva minute, se opreste focul si se adauga 150 g faina. Se amesteca cu telul pana se obtine o compozitie omogena.
Separat intr-un alt vas, adaugam 330 g faina, un praf de sare, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, coaja rasa de portocala si lamaie (optional). Apoi adaugam compozitia calduta, un ou si 50 g unt.
Amestecam, framantam pana obtinem un aluat moale dar nelipicios.
Cu palmele facem forme rotunde, ca la chiftele. Eu le fac potrivite si imi ies aproximativ 24 de bucati care-mi intra in cea mai mare tava pe care o am. Se coc pe foaie de copt la 180 grade, aproximativ 15-20 minute (pana ce se rumenesc usor).
Glazura:
Daca doriti, puteti face o glazura simpla dintr-un albus de ou, 100g zahar pudra. Se amesteca pana se obtine consistenta de bezele dupa care se adauga 2 linguri de apa fierbinte.
In aceasta compozitie se trec repede bucatile de turta dulce racite.
Au fost cazuri cand le-am scos din cuptor si le-am pudrat doar cu zahar. Au fost la fel de gustoase si minunate.
Pofta buna!