Un sos pentru intreaga familie

La noi in familie este cerut foarte des si de multe ori sunt zile la rand cand il prepar.
Tzatziki este un sos pe care il poti consuma in special pe parcursul verii. Este racoros, usor de digerat si foarte simplu de facut in casa. Va sfatuiesc sa-l faceti voi in propria bucatarie si nu sa-l cumparati.

Exista mai multe variante pentru tzatziki, in principal cu aceleasi ingrediente, noua ne place aceasta si o repetem periodic.

Ingrediente:

200 ml de iaurt grecesc (se poate folosi si iaurt simplu mai gras, eu am incercat ambele variante si la fel de gustoase sunt);
4-5 castraveti mici;
2-3 catei de usturoi;
O lingura de ulei de masline;
Menta (proaspata sau uscata – in functie de preferinte se poate inlocui cu marar);
Un praf de sare;

Mod de preparare:

1. Se curata usturoiul si se zdrobeste marunt. Se amesteca cu sarea si uleiul de masline pana devine o pasta fina.
2. Se spala si se curata de coaja castravetii. Se taie cubulete mici sau se dau pe razatoarea mare (eu prefer cubuletele, in felul acesta nici nu le mai scurg de surplusul de apa).
3. Peste usturoi se adauga castravetii, iaurtul si menta (cantitatea este in functie de gust sau poate fi inlocuita cu marar).
4. Se serveste simplu sau alaturi de paine prajita, rondele de cereale, cartofi copti, carne la gratar, etc.

Pofta buna!

Dana Predu