Am descoperit semintele de chia acum 3-4 ani, in cautarea mea de alimente sanatoase pentru perioada alaptarii si in diversificarea bebelusei. Am citit nenumarate articole si am aflat ca toate catalogheaza semintele de chia ca semintele cele mai bogate in nutrienti, bogate in fibre, proteine, minerale, vitamine, antioxidanti cu o concentratie mai mare de acizi grasi de Omega-3 decat pestele.
Semintele de chia sunt originare din America de Sud si provin de la planta numita Salvia hispanica. Cuvantul “chia” in limba mayasa inseamna “putere“. Aceste seminte mici erau des consumate de razboinicii azteci si mayasi. Era considerata “mancare pentru alergare” deoarece credeau ca ofera energie pentru intreaga zi.
Semintele de chia au un gust placut, asemanator nucilor si au proprietatea de a-si mari volumul de aproximativ 12 ori atunci cand intra in contact cu lichide. De aceea sunt folosite in multe preparate: salate, smoothie-uri, supe, budinci, etc. Introduse in dieta saptamanala, poate aduce beneficii organismului uman: intaresc sistemul imunitar, previn aparitia bolilor gastrointestinale, cardiovasculare si a diabetului, imbunatatesc functionalitatea creierului, au proprietati antiinflamatoare, intaresc oasele, previn imbatranirea si aparitia cancerului.
Ca viitoare mamica, te poti bucura de beneficiile acestor seminte si in perioada sarcinii. Le-am introdus in dieta saptamanala inca din primul trimestru.
Asa cum spuneam, informatii despre aceste minunate seminte au fost mentionate de foarte multi specialisti in domeniu.
Regasiti mai jos cateva link-uri cu detalii:
– Chia seeds benefits side effects
– 11 proven health benefits of chia seeds
– Beneficiile uimitoare ale semintelor chia
Dulcica mea, cel putin o data pe saptamana se bucura de beneficiile si gustul bun al semintelor de chia. In general, pregatesc budinci numai bune la micul dejun.
Ultima varianta testata a fost Budinca de chia cu migdale si lapte de cocos sau Budinca “martiana” cum a fost botezata.
Pentru doua portii potrivite aveti nevoie de:
– 30-40 grame de seminte de chia (in functie de gust si consistenta, puteti modifica cantitatea),
– 300-400 ml lapte de cocos (se poate folosi si lapte de migdale, soia sau orice alt lapte preferat, cantitatea poate varia in functie de preferinta, se recomanda o lingurita la 10 de lichid),
– miere sau alt indulcitor preferat dupa gust (stevie, sirop de artar, sirop de agave, etc),
– o mana de migdale care au stat la hidratat in apa cateva ore (2-3 ore)
Mod de preparare:
Intr-un borcan mai mare se adauga semintele de chia, laptele de cocos, mierea si se agita energic 2-3 minute. Se lasa amestecul rezultat la temperatura camerei pentru 30 minute -2 ore astfel incat semintele sa-si mareasca volumul si sa capete consistenta de budinca. Se poate pregati si de seara si se poate lasa la racoare pana dimineata. Eu am lasat “budinca martiana” aproximativ o ora dimineata inainte de micul dejun.
Budinca se pune in pahare si se decoreaza cu migdale (se pot adauga si fructe proaspete dar Dulcica mea este indragostita de migdalele hidratate).
Astept sa-mi spuneti daca cei mici au fost incantati de acest fel de “budinca martiana”
Pofta buna!