Primii mei cozonaci

Anul acest am simtit ca este momentul sa ma avant in framantarea cozonacilor de casa.

Pana acum, acestia erau facuti de draga mea mama care la insistentele tuturor era obligata sa fac mai mult de patru cozonaci de Craciun.
La noi, primul cozonac este mancat in primele minute de cand este scos din cuptor, atat de tare ne plac “pufoseniile cu nuca si cacao”.
Am cautat pe internet o reteta ceva mai simpla decat aruncatul, fram antatul, rotitul de mii si mii de ori al mamei mele. Am gasit cu usurinta, si cu incredere in fortele proprii, am inceput sa scriu istorie in domeniul “Cozonaci de Craciun”.

Reteta luata de pe internet si urmata pas cu pas – 3 cozonaci mai mici sau 2 normali.

Inainte de toate, am facut caldut in bucatarie ca sa le fie bine viitorilor mei cozonaci.

Ingrediente si metoda de preparare:
2 oua;
1 pachet drojdie proaspata 50g;
Varf de sare;
1. Se amesteca ingredientele mentionate mai sus pana ce drojdia se dizolva. Se lasa deoparte.

100g unt;
100g zahar;
200 ml lapte caldut;
2. Se topeste untul peste care se adauga zaharul si laptele. Se amesteca pana la dizolvare.
Compozitia astfel obtinuta se adauga peste cea de la punctul 1 (oua+drojdie+sare).
Se adauga treptat 600 g faina pana se obtine un aluat nelipicios dar moale.

Coca astfel obtinuta, se lasa la crescut timp de o ora pana isi dubleaza volumul.

Separat se pregateste compozitia pentru umplere:
500 g nuci pisate marunt;
5 linguri zahar;
4 linguri cacao;
Stafide, rahat, mac – optional, in functie de gust si preferinta – eu am pus din toate – macul si stafidele inmuiate in prealabil le-am adaugat in compozitie si rahatul, abia dupa ce am asamblat cozonacul.
lapte – suficient, astfel incat compozitia de mai sus sa capete consistenta unui gem mai gros;

Am amestecat toate ingredientele pentru umplutura si la final am adaugat esenta de rom.

Dupa ce am vazut ca s-a dublat volumul aluatului am inceput sa-l impart in trei parti egale. Am ales sa fac 3 cozonaci mai mici. Fiecare parte am mai impartit-o in doua. Astfel am obtinut 6 “bile de aluat”. Am inceput sa le intind rand pe rand si pe fiecare foaie am pus aproximativ 2 linguri de compozitie pentru umplere. Fiind la inceput, foile nu au iesit toate egale dar norocul meu a fost ca aluatul m-a ajutat foarte tare sa modelez si sa le aduc la forma dorita. Am intins foaia, am pus compozitia, am rulat si apoi am impletit in spirala cu o alta bucata pregatita asemanator.

 

Cozonacii impletiti i-am pus in tavi cu hartie de copt si i-am mai lasat la crescut inca o ora.

I-am uns pe deasupra cu galbenus de ou, am presarat putin zahar si i-am copt la 160grade timp de 35 minute ( la cuptorul electric programul cu cele doua rezistente sus-jos pornite – am facut testul cu scobitoarea sa vad daca s-au facut).

Rezultatul este ceea ce se vede in poza – o minunatie cu aspect atragator si gust divin. Ii voi servi cu mare drag familiei in ziua de Craciun.

Pofta buna dragii mei si Craciun Fericit!

Dana Predu