Turtisoare – gustul copilariei mele

Am fost un copil norocos, crescut de bunici de Bucuresti si bunici de tara. Vacantele de vara le petreceam impreuna cu simageurioara mea la bunicii de la tara, cu picioarele desculte, la plimbat capra, luat gaste de la garla si cate si mai cate.

Fiecare moment este asociat cu un miros sau gust aparte. Cand imi e dor de tara, de locurile din care se trage mama, imi vine o pofta de “turtisoare” – reteta de la mamaia, preluata de mama si exersata de nenumarate ori si de mine.
Va avertizez inca de la inceput ca nu este o “reteta sanatoasa”, ci voi scrie despre faina alba si prajeli in mult ulei. In copilarie era sarbatoare cand se faceau turtisoarele pe care le umpleai cu branza de capra sau oaie. In unele zile, reteta simpla a tinut locul lipsei de mancare. Acum, o fac cu drag familiei mele pentru a le povesti o parte din copilaria mea. Da, fetita mea ajunge sa manance o turtisoara intreaga, asta sa fie singura abatere de la meniul sanatos de zi cu zi 🙂

Reteta este simpla iar ingredientele sunt numarate pe degetele de la o mana.

INGREDIENTE:
500 g faina cernuta proaspat;
Praf de sare;
Un cubulet de drojdie proaspata;
250 ml apa calduta;
Ulei pentru prajit;

Mod de preparare:
Am mentionat mai sus cantitatile dar nu am facut niciodata pe masuratele.
Mai intai se pregateste ” maiaua” din drojdie, o lingura de zahar, o lingura de faina si putina apa calduta. Se lasa la linistit aproximativ 15 minute sau pana se vede ca a crescut suficient in castron.
Maiaua astfel preparata se adauga peste faina, praful de sare si treptat apa calduta pana se obtine un aluat nelipicios. Se lasa la crescut aproximativ 30 minute dupa care se fac bilute egale si se mai lasa inca 10 minute sub prosop. In acest timp se incinge bine uleiul, suficient cat sa acopere turtisoarele. Din biluta de aluat se formeaza o turtisoara rotunda, de dimensiunea unei palme, un fel de modelare in plastelina. Aici am “furat” de la mama.
Se prajesc in ulei pe rand, pe ambele parti, pana capata o culoare aramie ca in imagine. Ies foarte, foarte pufoase.
Se pot manca simple cu sare, cu branza, cascaval, gem sau cu ce aveti la indemana.
Am inteles de la sotul meu, care provine dintr-o alta parte a tarii, ca mai sunt cunoscute si sub denumirea de langosi dar nu sunt asa pufoase.
PS – aceasta reteta nu este pentru consum zilnic si nu este destinata persoanelor care se ghideaza dupa retete 100% sanatoase. Reteta este pentru zile petrecute ca “in amintiri din copilarie”.

Dana Predu