Varsta vine din interior – Partea 1

Atunci cand ne gandim la varsta noastra, gandim prin etapele din viata prin care am trecut: liceu, facultate, casatorie, copii, nepoti, pensionare si cate si mai cate.

In momentul in care observam ca suntem in aceasta directie, spre cifre mai mari, si mai ales cand ne resemnam ca nu mai putem face nimic pentru a opri procesul, ne programam o imbatranire prematura.
Consider ca imbatranirea este o problema de atitudine si ma bucura sa vad persoane care demonstreaza aceasta afirmatie. Am colege care arata senzational la 40 de ani, prietene care la 35-38 sunt apelate cu “domnisoara”, am vazut parinti de 50-60 de ani cu un tonus exceptional si bunici care alearga in acelasi ritm cu nepotii lor. De unde vin aceste persoane? De ce nu suntem toti asa?

In momentul in care starea “acum imbatranesc” s-a instalat in creierul si sufletul nostru, programarea a avut loc. De aici, se creaza necesitatea de a deveni sedentari si de a duce asa zisa “viata linistita”. Ati observat cum majoritatea oamenilor prefera sa gaseasca tot felul de scuze decat sa faca sport zilnic? – astazi nu ma simt bine; incep de luna viitoare cand am bani; acum este iarna si prea frig afara; este foarte aglomerat la sala de fitness de langa mine; daca as mai avea inca o prietena care sa mearga cu mine – sunt doar cateva din motivele pe care le-am auzit. Aaa, era sa uit cea mai des expresie utilizata “nu am timp”.

Calatoriti cu metroul? Ce alegeti? Scara rulanta sau scara simpla?
De cateva zile calatoresc cu metroul si ma numar printre cei care nu se urca pe scara rulanta si am observat ca nu suntem un grup foarte mare. Daca as crea un grup pe net – “Spunem nu scarii rulante din metrou” nu cred ca as avea succes.
Care mai este motivul acum? Consider ca este un moment bun de a face miscare fara costuri suplimentare.

Spuneam ca imbatranirea este o problema de atitudine si nu ne dam seama ca de la noi au plecat aceste semne de batranete – din lipsa de miscare, regim alimentar necorespunzator si lipsa entuziasmului fata de viata.
Se spune ca procesul de imbatranire are loc din cauza felului in care il anticip in subconstient. Nu trebuie sa ne oprim din admirat propriul corp, nu trebuie sa ne oprim din a trece la actiune astfel incat sa obtinem un tonus asa cum ni-l dorim.
Exista multe expresii antice despre pastrarea tineretii si a sanatatii. Am selectat o parte dintre ele cu speranta ca poate va sunt de ajutor:
1. Iubiti-va asa cum sunteti!
2. Dragostea este cel mai bun remediu impotriva bolii si a imbatranirii.
3. Pierderea sperantei este cea mai mare greseala.
4. Daca luati o decizie, actionati in primele secunde!
5. Nu fiti invidiosi pe nimeni!
La lista de mai sus mai adaug “Alegerea scarilor rulante este o piedica pentru o viata sanatoasa.”

Va urma…

Dana Predu